lu.se

Datavetenskap

Lunds Tekniska Högskola

Denna sida på svenska This page in English

Projekt

Under kursens gång är det meningen att ni i grupper om 3-4 personer får tillämpa några av de tekniker vi går igenom i kursen. Detta sker i form av ett mindre projektarbete. Gruppindelning görs under vecka ett i samband med introduktionsföreläsningen. Diskutera med era laborationshandledare (de handleder även projektet) hur ni vill göra för att komma igång med projektet.

Ämnet för uppgiften som ska lösas i projektet, och uppgiftens omfattning, kommer varje grupp överens om med sin respektive handledare. Vi är alltså öppna för era egna idéer om vad ni vill göra. För att underlätta och inspirera ger vi några förslag till projektuppgifter nedan. Välj gärna något av dem om ni inte har någon egen uppgift ni väldigt gärna vill göra. Några grundläggande krav på uppgiften har vi:

  • Uppgiften ska vara relaterad till materialet som gås igenom i kursen.
  • Nätverkskommunikation ska utgöra en central del av lösningen.
  • Uppgiften ska vara lagom omfattande för att hinnas med fram till tentamen.
  • Vi vill ha en kort beskrivning på papper eller i elektronisk form som beskriver vad ni vill göra och vilken funktionalitet systemet avses ha innan arbetet startar. Denna beskrivning ska finnas klar och vara godkänd av er handledare absolut senast fredagen den 23/4!
  • Systemet bör utvecklas enligt principen om små inkrement. Först åstadkommer ni ett system med den mest grundläggande funktionaliteten och först när det fungerar lägger ni till mer och mer avancerade features en efter en.

För att underlätta grupparbetet i projektet har vi skapat ett antal kataloger under /usr/local/proj/eda095/). Varje projektgrupp får sin egen katalog (eda095XX, där ni byter ut XX mot ert gruppnummer) i vilken samtliga gruppmedlemmar (och inga andra) har läs- och skrivrättigheter. Denna katalog kan ni använda för att lägga alla era gemensamma filer, t.ex. källkod och dokumentation.

Ni som har tidigare erfarenhet av att utveckla programvara med hjälp av versionshanteringssystemet CVS (eller ni som vill lära er) kan använda er gemensamma projektkatalog för att skapa ett CVS-repository mot vilket ni kan köra CVS. Repositoryt kan ni använda oberoenda av var ni arbetar, även hemifrån, genom att använda SSH-stödet som finns inbyggt i CVS ("ext" istället för "pserver" och genom att t.ex. använda "login-1.student.lth.se" som server). För den oerfarne, eller för den som bara vill fräscha upp CVS-kunskaperna, tillhandahålles en kortkurs i CVS via länkarna nedan: