lu.se

Datavetenskap

Lunds Tekniska Högskola

Denna sida på svenska This page in English

Laboration 3 - Projektwiki

Mål

Laborationen ska leda till att du som kursdeltagare får läs- och skrivrätt på den wiki du ska publicera din rapport i under läsperiod 2. Tanken är också att projektgruppen dels ska fördela frågeställningar att skriva om samt skapa de wikisidor som behövs för det kommande arbetet med rapporterna. Dessutom får du en viss förståelse för hur man kan hantera läs- och skrivrätt i ett system. Du kommer också att lära dig grundläggande syntax för en wiki (Moin).

Referenser

Under laborationen använder ni ett verktyg för att skapa webbsidor som kallas Wiki.

Båda kräver ett användarkonto som vi skapar under laborationen men när du läser i förväg kan du gå till MoinMoins hemsida: http://moinmo.in/HelpContents - ja, den bor i Indien :-)

Hemarbete

  1. Gå till kursens webbsida, http://cs.lth.se/edaa05. Gå till undersidan som handlar om föreläsningar.
  2. Repetera innehållet ur föreläsningsbilderna från föreläsning 6 - beakta särskilt avsnitten om rapportskrivning, muntliga presentationer och wikin.
  3. Diskutera med de andra medlemmarna i din labbgrupp vem som ska skriva om vad. de frågeställningar ni kan välja mellan finns:
  4. Titta igenom manualen för MoinWikin.

Laborationen: Påbörja arbetet med wikin

1. Individuellt: Hämta lösenord för inloggning

Kursens wikin är inställd så att endast personer med användarkontokan komma in. På så vis undviker vi bl a att olika sökmotorer går in och spionerar på vårt arbete. Kursledningen har skapat wikikonton i förväg. Din laborationshandledare har en förteckning över vilken din identitet är (normalt FörnamnEfternamn, fast med "aao" isf "åäö"), men strikt taget behöver du bara känna till din STiL-epostadress för att få tillgång till ditt användarnamn/lösenord – se nedan.

Din första uppgift är att få ut ett lösenord så att du kan logga in på wikin.

  1. Gå till http://wiki.cs.lth.se/EDAA05/FrontPage
  2. Klicka på Logga in uppe till vänster och låtsas att du vill återställa ditt lösenord
  3. Fyll i din WikiID eller din STiL-epost (på formen fornamn.efternam.123@student.lu.se) i de övre fälten
  4. Klicka på Eposta mig information om mitt konto
  5. Öppna din STiL-epost
  6. Klicka på återställningslänken som ska finnas i det meddelande som bör ha kommit vid det här laget
  7. Väl tillbaka i Wikin anger du ett nytt eget lösenord enligt instruktioner (det finns en gräns för hur primitiva lösenorden får vara.

    OBS! 
    Håll reda på ditt användarnamn och ditt lösenord, det kan dröja flera veckor innan du kommer tillbaka till wikin. Viktigt: Behåll din student-mail som epost.

  8. Klicka på Logga in uppe till vänster igen.
  9. Logga in med din nya användaridentitet.

Grattis! Du har nu kommit in i wikin på kursens FrontPage.

2. Hela labgruppen tillsammans: Lägga till medlemmar i en grupp

Varje labbgrupp har en projektsida i wikin som bara kursledningen har skrivrätt på. Samtliga kursdeltagare har läsrätt. Men för de rapporterna som ska skrivas senare i kursen gäller:

  • Författarna: samtliga rättigheter
  • Den egna labbgruppen: läsrätt fån början
  • En till tre granskare från en annan labbgrupp som utses senare: Läsrätt så småningom

För att kunna hantera rättigheter på gruppnivå behöver vi alltså skapa användargrupper i wikin. I moinwikin utgörs en användargrupp av en wiki-sida med en punktlista med AnvändarIdentiteter. Dessa sidor har i det här fallet skapats i förväg. För att fylla dem med innehåll behöver alla labbgruppsmedlemmar samlas runt en dator i datorsalen. Den som sitter där ändrar i sidan genom att:

  1. Gå till: http://wiki.cs.lth.se/EDAA05. Sidan innehåller bl a en tabell över de olika projektgrupperna och deras projektmedlemmar.
  2. Klicka på din grupps medlemslista i tabeller
  3. Välj Redigera
  4. Gör en punktlista med alla gruppmedlemmars AnvändarIdentiteter - alltså på formen
     * Förnamn1Efternamn1
     * Förnamn2Efternamn2
     * ....
  5. Spara
  6. Klicka nu på redigera igen
  7. Ändra den översta raden så att endast gruppen själv får ändra sida framöver:
    #acl XXGroup:read,write,revert Known:read där XX byts mot den egna gruppens nummer (01-->12) Exempel: Labbgrupp 5 skriver 05GroupOBS! Undvik onödiga blanktecken!

3. Fördela frågeställningar, ange författare och välja rubrik

Nu är det viktigt att ni inom gruppen bestämt vilka par som ska skriva om vilket av sex olika huvudområden av frågeställningar. Har gruppen udda antal medlemmar väljer ni själv om ni vill bilda en (1) 3-personsgrupp eller om en person vill skriva på egen hand. Men vi vill inte ha flera 3-personsgrupper i någon labbgrupp.

I labbgruppens sida finns en tabell över frågeställningsområden [A1-6] eller [›1-6], författare och diverse tomma länkar (grå). Rutan för frågeställning och författare är tom. Om man i droppmenyn fler åtgärder väljer råtext får man se källkoden för sidan. I den andra cellen för varje rad anges 
'''<<Include(/rapport_Y/rubrik)>>''' <<BR>> <<Include(/rapport_Y/författare)>>'''. (där Y står för områdesnummret. Kod-snutten försöker infoga två wiki-sidor som ännu inte finns. Varje författarpar ska nu skapa de sidorna:

  1. Gå till projektgruppens sida
  2. Klicka på den grå-färgade länken Författare?
  3. Klicka på Create new empty page uppe till vänster
  4. Ange följande (men anpassa innehållet i #acl-raden och ange rätt namn):

    #acl XXGroup:read,write,delete,revert,admin Known:read
    Förnamn Efternamn<<BR>>
    Förnamn Efternamn

  5. Spara
  6. Gå tillbaka till projektsidan och kolla om namnen hamnat på rätt plats.
  7. Gör om samma sak för den frågeställning inom området som ni valt att arbeta med genom att skapa sidan rubrik.

4. Författarpar: Skapa rapportsida och ange rättigheter för den

Om man skapar en ny sida utan att ange rättigheterna blir rättigheterna ganska generöst tilltagna. Alla som är registrerade användare på Wikin får läsa (read), skriva (write), ändra rättigheter (admin), radera sidan (delete) och backa sidans innehåll till en tidigare version (revert). Mer om detta på er projektsida.

Målet här är att:

  • endast författarna ska ha skrivrätt, rätt att ändra rättigheterna för sidan, samt rätt att backa tillbaka till en tidigare version av sidan.
  • den egna labbgruppen ska ha läsrätt på själva rapportsidan.
  • de som så småningom ska granska rapporterna ska ha läs- och skrivrätt på den kamratgranskningssidan  som hör till varje rapport.
  • författarna ska ha läsrätt till sin rapports kamratgranskningssida.

Gör så här:

  1. Sätt dig tillsammans med personen som du ska skriva din rapport med och se till att en av er är inloggade.
  2. Gå till gruppens projektsida
  3. Skapa den nya sidan genom att klicka på den gråa länken för den Rapport som ni ska skriva. Att länken är grå betyder att sidan inte har skapats än.
  4. Klicka på Create new empty page
  5. Ange läs och skrivrättigheter genom att överst skriva en rad på formen:

    #acl FörnamnEfternamn1,FörnamnEfternamn2:read,write,admin,revert XXGroup:read Known:

    där XX byts mot gruppens nummer.Known står för alla som har användaridentiteter i wikin. Eftersom det är tomt efter Known: får övriga användare inga rättigheter alls.
  6. Spara ändringarna.
  7. När något annat författarpar har skapat sina sidor kan ni testa om ni kan skriva på dem. Alternativt kan ni experimentera genom att ta bort en användare från #acl-raden och se vilken effekt det har.
  8. Testa så gott det går att det fungerar. Tips! Vänligen skapa inte sidor åt andra grupper eller författarpar. Men det sitter en annan grupp i en annan labbsal och håller på med samma uppgifter. Om det visar sig att du har skrivrätt där du inte borde ha det kan du kanske lämna en snäll hälsning :-).

5. Skapa personlig sida

Så småningom ska var och en av kursdeltagarna, som en individuell uppgift, utföra en kamratgranskning av en annan rapport. Resultatet från den granskningen ska publiceras på den personliga sidan som ska skapas nu.

 

  1. Se till att du är inloggad i wikin.
  2. Klicka på ditt användarnamn längst upp till bänster i sidan
  3. Klicka på länken "skapa en nu" eller "create one now"
  4. Ge dig själv, och enbart dig själv skrivrätt på sidan på formen:

    #acl FornamnEfternamn:read,write,admin,revert

    Du väljer själv vem som ska få läsrätt.

 

6. Författarpar/individuellt: Experimentera med wikin och påbörja din rapport

På kurswebben och i bilderna från föreläsning 6 beskrivs vilka krav vi ställer på formalia för själva rapporten. Titta igenom det. Om du inte redan gjort det är det nu också hög tid att leta reda på en manual för hur man editerar wikisidor.

Experimentera med wikin genom att försöka påbörja rapporten. Räkna med att vi åtminstone måste kunna:

  • skriva rubriker och underrubriker
  • göra en innehållsförteckning
  • göra tabeller
  • lägga in bilder - laddas upp som bilagor till sidor. Därefter länkar man till dem.
  • skapa interna och externa länkar
  • göra fotnoter för att hantera referenser

Om undersidor: Rapporten ska så småningom bestå av en enda sida. Men man kan skapa undersidor genom att i rapportsidan skriva enligt exempel:

[[/avsnitt1 | 1. Inledning]] där den första halva är adress och den andra halvan vad som står i en eventuell länk till sidan. Eftersom adressen inleds med / uppträder den blivande sidan som en undersida. När man sparat, klickat på sin nya länk och skapat sidan som föreslås kan man sedan inkludera den nya undersidan i rapporten: <<Include(/avsnitt1)>>. Se även wikins manual. 

Glöm inte att sätta acl:er även för eventuella undersidor och att de också behöver uppdateras om själva rapportsidans #acl uppdateras. 

Fördelen med att dela upp rapporten på det här sättet är att det blir lättare att arbeta med olika delar parallellt. Nackdelen är att man måste ändra rättigheterna på flera ställen.

Men på samma sätt kan ni naturligtvis även återanvända er författar-sida i rapport-sidan: <<Include(/författare)>>. Eftersom Known har läsrätt på den sidan behöver #acl-raden aldrig ändras under kursens gång. Gör gärna om innehållet i författar-sidan till e-postlänkar...

Om du vill kan du även skapa din personliga sida i wikin - kanske med kontaktinformation, men skapa inte sådana sidor åt andra kursdeltagare och glöm inte allmänna principer för vett och etikett.

7. Redovisning

Redovisa era resultat för er laborationshandledare genom att visa:

  • acl-raden för din personliga sida
  • acl-raden för er författarsida
  • acl-raden för er rapport
  • er påbörjade rapportsida