lu.se

Datavetenskap

Lunds Tekniska Högskola

Denna sida på svenska This page in English

Frågeställningar för rapporter och presentationer - udda gruppnummer


A1: Algoritmer Google mm (udda gruppnummer)

A1:a Russell

Bertrand Russell var filosof, matematiker, författare och fredsaktivist. Han kunde ha fått Nobelpriset i matematik om det funnits ett sådant, han fick Nobelpriset i litteratur och var för radikal för att få fredspriset. I stället sattes han i fängelse i England när han var 88 år. Beskriv översiktligt vad han gjort och presentera något av hans arbeten mer i detalj baserat på hans egen text.
Källor: B. Russel: Nobel lecture, http://nobelprize.org/literature/laureates/1950/russell-lecture.html Russell, Whitehead: Principia Mathematica, Cambridge University Press, 1925-1927 Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Bertrand_Russell"

A1b: Pages Ranking vs. Kleinbergs hit
Jämför Google PageRank-algoritm med Jon Kleinberg HITS-algoritm. Försök visa ett litet exempel där de ger olika rankning.

A1c: Fyrfärgsproblemet
Fyrfärgsproblemet handlar om att bevisa att det räcker med fyra färger för att färglägga en karta så att två angränsande länder ej har samma färg. Beskriv problemet, dess historia, färgläggning av grafer och försök till bevis.
Nyckelord: four color theorem, four color problem, graph coloring"


A2: Utvecklingsmetodik mm (udda gruppnummer)

A2a: Test

När man pratar om programvarutestning skiljer man mellan black-box-test och white-box-test. Vad innebär de båda begreppen och vari består skillnaden.

A2b: Vart vill vi komma?
När man planerar ett stort projekt i den verkliga världen är det ofta bra att hålla isär affärsmål, produktmål och projektmål. Det är lättare att göra det om man förstår vad begreppen innebär. Red ut begreppen och försök gärna ge exempel med hjälp av något påhittat eller verkligt projekt.

A2c: Open source: Hur fungerar Open Source?
Redogör för begreppet och företeelsens historia eller förklara och jämför viktiga licensformer.
Källor: http://en.wikipedia.org/wiki/Open_source http://www.opensource.org/


A3: Reglerteknik mm (udda gruppnummer)

A3a: Reglerteknik
Beskriv hur en Segway fungerar ur ett reglertekniskt perspektiv.

A3b: Science Fiction Historia
Jules Verne är enligt en del tråkig att läsa eftersom många av hans spektakulära profetior har gått i uppfyllelse. Är Isac Asimov på väg att möta samma öde. I novellsamlingen I Robot analyseras de berömda robotlagarna. Läs den och redogör för vilka aspekter av profetiorna som gått eller håller på att gå i uppfyllelse. Vad tror du om den sista novellen?

A3c: Wiki i text och bild
Försök beskriva så att en högstadielev kan förstå hur moin-wikin hänger ihop från hårddisk, wikimotor och webbserver till internet, ISP, dator och webbläsare. Minst en illustration av något slag är nog på sin plats här.


A4. AI mm (udda gruppnummer)

A4a: Mindre text
När vi försöker digitalisera fenomen i den verkliga världen ger vi oss ofta inte ens på att försöka få med all information. Men texter skrivna i naturligt språk är i någon mening kompletta. För att spara utrymmer i lagringsmedia eller påskynda överföring vill vi ofta komprimera texter. Förklara hur zip-kodning fungerar?

A4b: Packade foton
Ett foto taget med en standardkamera och filmrulle från slutet av 1900-talet har många gånger en upplösning som vida överstiger de som tagits med digitalkamera (år 2011). Så när vi pratat om förlustfri komprimering av bilder kan det vara bra att fundera på vilken upplösning man utgår ifrån. Fotoner är ganska små... Men, skippa det filosofiska och förklara principerna för en vanlig jpeg-komprimering.

A4c: Turings test
Kan en dator tänka eller visa intelligens och hur undersöker man om så verkligen är fallet?
Källor:

A4d: Vad är AI?
Finns det olika inriktningar? Redogör för utveckling, användning, begränsningar och möjligheter för AI.


A5: Internet, logik mm (udda gruppnummer)

A5a: Boolesk Algebras logiska syskon
Enligt svenska wikipediassidan om logik är Boolesk algebra inte den enda spelaren på plan. Det kanske inte helt lätt att bringa fullständig klarhet. Men gör ett försök att reda ut begreppen.

A5b: Internet - hur funkar det
Hur fungerar Internet på insidan? Källor: Mobile Communictions, Jochen Schiller, Addison-Wesley en.wikipedia.org/wiki/Internet"

A5c: Varför segar Internet ibland
Varför går Internet så långsamt ibland? Vad är överbelastade routrar, överbelastade servrar, TCP:s fönsteralgoritmer och hur de kan ställa till det. Vad försöker man göra för att rätta till detta?
Källor:


A6: Kompilatorteknik mm

A6a: Sanningens tabell
Förklara med EGNA ord och bilder hur man går från en sanningstabell till en logisk sats så att en högstadieelev förstår.

A6b: Java v C
Jämför hur kompilering och exekvering av Java går till i förhållande till ett traditionellt språk som t ex C.

A6c: Shannon
Claude Shannon är grundare av informationsteorin och var den som införde begreppet bit. Hans examensarbete är ett av de mest betydelsefulla som skrivits och visade hur man kunde använda diskret matematik för att analysera digitala kretsar. En av Shannons hobbies resulterade i den första matematiska satsen om jonglering.
Källor: