lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Djupstudie

Djupstudien kan göras individuellt eller i grupper om två. Följande moment ingår:

  • Preliminär titel och abstract, ht 2
  • Kort utkast med några referenser, ht 2
  • Preliminärversion, vt 1
  • Granskning av två andra preliminärversioner, vt 1
  • Slutversion, vt 1
  • Seminarium med muntliga presentationer, vt 1

Tänkt målgrupp för rapporten är utvecklare och coacher i agila team (på kursen eller i industrin). Djupstudien skall mostvara 3 hp, dvs cirka 2 veckors heltidsarbete. Rapporterna kan skrivas på svenska eller engelska.

Önskemål om djupstudie, deadline ons 30 nov kl 13:00

Titta på djupstudieförslagen. Du kan göra studien enskilt eller med en kurskamrat. Maila till gorel@cs.lth.se vilken studie du/ni önskar genomföra. Om du har ett eget förslag, bifoga beskrivning i samma stil som de övriga förslagen. Högst två grupper får välja samma förslag. Först till kvarn...

Utkast till djupstudie, deadline tis 6 dec kl 21:00

Skriv ett utkast till djupstudie. Det skall innehålla:

  • Titel
  • Författare
  • Datum
  • Beskrivning på minst 400 ord.
  • Referenslista där minst 5 av referenserna är konferens- eller tidskriftsartiklar eller förlagsutgivna böcker.

I beskrivningen skall du ta med motiv till studien, exempel på relevant arbete som verkar finnas sedan tidigare i området, och hur du har tänkt genomföra studien. Relevant litteratur kan dels vara sådant som direkt rör ditt specialområde, och dels sådant som rör angränsande områden och alternativa tekniker. Exempel: Antag att din djupstudie avser undersöka hur man bäst kan utföra parprogrammering i en viss typ av team. Då kan relevant litteratur dels förstås innefatta andra studier om parprogrammering, men även bredare studier om agila metoder, litteratur om olika typer av team, samt alternativa tekniker till att uppnå de fördelar som parprogrammering påstås innebära, till exempel kodgranskningstekniker.

Se litteratursökningssidan för tips om hur du kan hitta litteratur och hur man skriver referenser. Du behöver inte ha läst igenom all litteratur du refererar till ännu, men genom att läsa abstracts och skumma introduktioner i artiklarna kan du få en god uppfattning om vilka artiklar som verkar mest relevanta.

Minst 5 av referenserna skall vara konferens- eller tidskriftartiklar eller förlagsutgivna böcker. Du får även komplettera med andra slags referenser, t.ex. webb-sidor. Referenserna skall anges med precision, dvs med författare, titel, konferens, tidskrift, nummer, volym, år, sidor, och förlag, där denna information finns att tillgå. Webbsidor bör refereras inte bara med http-adress utan även med titel och om möjligt också datum, författare och organisation. Man skall även ange det datum man accessat sidan. Om sidan vid ett senare tillfälle har flyttats eller tagits bort har man då en chans att hitta den, antingen genom att googla fram den, eller via arkivsidor på www.archive.org.

Preliminär version, Tisdag 14 feb, kl 13:00

Maila din/er preliminära version av rapporten till både Görel (gorel@cs.lth.se) och till granskarna. Se seminarium-sidan för vem som granskar vilken rapport, och team-sidan för email-adresser.

Rapporten skall skickas på pdf-format, och skall vara minst 7 sidor om du är ensam författare och minst 10 sidor om ni är två författare (eventuell frontsida och innehållsförteckning oräknad). Tänkt målgrupp är programutvecklare på ungefär samma nivå som ni själva, men som kanske inte läst på just LTH. Rapporten skall vara skriven på normal artikel-form med

  • Titel
  • Författare
  • Datum
  • Abstract (kort sammanfattning av innehållet, typiskt 50-200 ord)
  • Inledande avsnitt (med problemmotivering, metod och kort om resultaten)
  • Eventuellt bakgrundsavsnitt (t.ex. teori eller verktyg som använts i studien)
  • Cirka 2-5 avsnitt om själva studien och dess resultat
  • Avslutande avsnitt med slutsatser och eventuella framåtblickar
  • Referenslista

I rapportens text skall hänvisningar göras till de källor man använt sig av, och alla dessa källor skall listas i referenslistan. Listan skall innehålla minst 5 referenser till konferensartiklar, tidskriftsartiklar eller förlagsutgivna böcker. Referenserna skall skrivas med precision, precis som i utkastet. Alla referenserna skall hänvisas till i texten på ett adekvat sätt. Mer detaljerade skrivtips finns på ReportGuidelines.pdf och på SkrivTips.

Texten skall vara självständigt skriven. Eventuell plagiering av text från andra källor betraktas som fusk. Se mer information om akademisk hederlighet på Lunds Universitetsbiblioteks webb: http://www.lub.lu.se/laeranderesurser/akademisk-hederlighet.html. Och fråga om du är osäker på något.

Granskning, Tisdag 21 feb, kl 13:00

Du skall granska två andra djupstudier (preliminärversionen) och maila granskningsrapporter till författarna och med kopia till Görel. Information om vem som granskar vilken rapport står på Seminarium-sidan. Email-adresser finns på team-sidan.

Granskningsrapporterna skall vara antingen på pdf-form eller ren text i mailet. Varje rapport skall innehålla

  • En kort sammanfattning av studien (3-5 meningar) med dina egna ord, baserat på hur du själv uppfattar arbetet som gjorts.
  • En överordnad kommentar om ditt intryck av rapporten.
  • En (relativt kort) lista av mer detaljerade kommentarer angående vad du tyckte var bra, intressant, samt vad du tycker skulle kunna förbättras (gärna i så fall med konstruktiva kommentarer om hur). Kommentera både vad gäller läsbarhet och innehåll.

Om du vill kan du också kommentera småfel som stavfel, syftningsfel, etc., men i så fall på en separat lista som du mailar författarna, eller genom att du markerar direkt i en utskrift och ger till författarna.

Cirka en halv till en sida är lagom omfång för granskningsrapporten. Den skall skrivas i en positiv konstruktiv anda och med målet att författarna dels skall få en uppfattning om hur budskapet går fram och dels få hjälp till förbättringar av rapporten.

Slutlig version, Tisdag 28 feb, kl 13:00

Maila slutlig version av din rapport i pdf-format till Görel och dina granskare. Denna rapport skall uppfylla samma krav som preliminärversionen, och dessutom ta hänsyn till synpunkterna från granskarna. Om det finns förslag från granskarna som du inte anser lämpligt att genomföra skall du motivera detta kort i mailet.

Seminarium, Torsdag 1 mars, kl 10-12 samt 13-15

På seminariet presenterar du din studie för oss andra och lyssnar på de andras presentationer. Du skall dessutom förbereda minst två frågor per djupstudie du tidigare har granskat.

Förbered din presentation väl så att den blir tydlig och intressant att lyssna på. Använd antingen svarta tavlan eller datorpresentation för att stödja din muntliga framställning. Om du vill använda dator kan du maila din presentation som pdf eller ppt senast kl 6:00 till gorel@cs.lth.se, eller ta med USB-sticka.

Sidansvarig: