EDAF60 – Objektorienterad modellering och design

Om tentan

Problemtexten på tentorna är skriven på svenska.

Tentorna skrivs i tentamenssal, och skrivtiden är 5 timmar – de enda tillåtna hjälpmedlen är penna, linjal och suddgummi (om en uppgift skulle kräva mer specifika detaljer om någon standardklass än vi begär att ni kan utantill, så kommer det att finnas dokumentation i uppgiftstexten, eller i snabbreferenser som hålls tillgängliga i skrivsalen).

Tentorna täcker både teori och praktik, enligt:

  • Teori: Man måste förstå och kunna förklara begrepp och principer som behandlas i kursen – till denna del av kursen räknas även de olika UML-diagram som behandlas (klass-, objekt-, sekvens- och tillståndsdiagram).
  • Praktik: Man måste kunna använda de mönster och tekniker som behandlas i kursen i kortare programmeringsuppgifter (som skrivs med papper och penna).

För att bli godkänd på tentan måste man behärska både teori och praktik, och eftersom det är svårt att på ett meningsfullt jämföra poäng på teori- och praktikuppgifter, så vi räknar dem var för sig.

Uppgifterna kan vara antingen renodlade teori- eller praktikuppgifter, eller en blandning av båda – poängen på varje deluppgift hör till antingen teoridelen eller praktikdelen (se tentamen från oktober 2019).

För godkänt på tentan måste båda delarna vara godkända, enligt:

  • Betyg 3: minst ca 60% på båda delarna
  • Betyg 4: minst ca 70% på båda delarna
  • Betyg 5: minst ca 85% på båda delarna

För att göra rättningen av tentorna så rättvis och transparent som möjligt, använder vi en metod där alla tentor först granskas och vi markerar allt 'intressant' i dem – först därefter sätter vi poäng på alla detaljer (i en 'global' databas, vilket gör att alla får samma poäng och avdrag för samma saker), och när det är klart sätter vi betygsgränser och genererar protokoll. Det innebär att alla får sina poäng exakt samtidigt, när alla tentor är granskade, och det gör att vi inte kan snabbrätta några tentor.

Anonymisering

Tentorna skrivs naturligtvis anonymt, och under hela rättningsprocessen används bara anonymkoden som identitet på tentorna, så rättarna har ingen aning om vem de rättar.

I det allra sista steget av inläggningen i Ladok måste tentorna formellt attesteras med namnet på de skrivande synligt, men detta görs efter att tentorna är inrapporterade och klarmarkerade, och det skulle vara enkelt att upptäcka en kursansvarig som ändrade betyg på studenter efter att deras identitet röjts (det skulle synas i Ladoks loggar).

Så ni kan vara säkra på att ni bara bedöms på vad ni skriver, inte på vem ni är.

Tidigare tentor

Det finns på några tidigare tentor uppgifter med "påståenden" och "anledningar" – de har ställt till stor förvirring, och vi kommer inte att ha några sådana uppgifter på tentorna inom den överskådliga framtiden, så ni kan hoppa över dem när ni övar inför kommande tentor.

Under många år har ansvaret för omtentorna i denna kurs 'hoppat runt', vilket har gjort att de ibland inte varit helt representativa (i framtiden kommer omtentorna förmodligen att ha samma format som de ordinarie tentorna) – för att inte förvirra har vi valt att inte ta med 'avvikande' tentor i listan ovan, samma sak gäller pandemi-tentorna, som även de fick ett annorlunda format.