lu.se

Datavetenskap

Lunds Tekniska Högskola

Denna sida på svenska This page in English

Stor nyfikenhet på misslyckade IT-satsningar

2014-10-23

Sigrun Tallungs på LUCAS-dagen 2014

Intresset var stort när användbarhetsledaren Sigrun Tallungs gav en unik inblick inifrån Polisens misslyckade upphandling med IT-systemet PUST. Det skedde under LUCAS-dagen i LTH:s forskningsinstitut MAPCI:s nya lokaler i Mobile Heights Center, som för övrigt invigdes samma dag. Offentliga upphandlare, konsulter, forskare och många andra intresserade hade tagit sig till lokalerna vid nya vattentornet i Brunnshög i Lund för att lära sig mer om misslyckade IT-upphandlingar och mycket annat.

Se till att arbeta agilt och se upp för att bygga på standardsystem om du behöver göra stora anpassningar – det riskerar att bli både dyrt och svårt att uppdatera. Det var några lärdomar som Sigrun Tallungs tog upp i sin presentation.

Akta dig för att prata ”ingenjöriska” när du talar med kunder och användare. Det låter kanske fint, men är svårt att ta till sig. Det pratade advokat Lars Arrhed från Lindahls advokatbyrå om. Han tog också upp begreppet teknisk empati – att lyssna på vad användaren faktiskt vill ha – och drog paralleller till när Steve Jobs lanserade iPhonen och sopade banan med en hel bransch.

På talarlistan stod bland annat även juridikexperten Henrik Norinder samt ett 20-tal mjukvaruforskare från Lunds Tekniska Högskola. Totalt fanns närmare 50 programpunkter och många olika demos för besökarna att ta del av.

– Det finns tyvärr många misslyckade projekt i 100-miljonersklassen, men detta sätter i alla fall fokus på mjukvarans centrala roll i vårt samhälle. Vår forskning jobbar kontinuerligt på att skapa bättre förutsättningar för utveckling av mjukvara i samverkan med våra industripartners, säger Per Runeson, som höll i trådarna tillsammans med bland andra Sten Minör, innovationsdirektör på MAPCI, Mobile and Pervasive Computing Institute at Lund University.

Totalt besökte omkring 200 personer besökte LUCAS-dagen, som alltså samarrangerades med invigningen av Mobile Heights Center.

Webbsida för LUCAS-dagen 2014

Se bilder från dagen

Se filmer från dagen: Sigrun Tallungs, Lars Arrhed, Klas Nilsson, Allesandro PapadopoulosAnders Frick