lu.se

Datavetenskap

Lunds Tekniska Högskola

Denna sida på svenska This page in English

Mac-Info blad

Mac-Info (blad) är infomaterial om olika aspekter av Mac-användning, samlade på ett A3-ark som man viker på mitten och lämpligen har som toalettlektyr eller liknande. Målet är att vara informativt. Utrymmet räcker dåligt till för förklaringar varför de kanske kan tyckas vara en aning kondenserade.

OS X 10.10 Yosemite

   

Här beskrivs nyheterna i OS X 10.10 Yosemite.

OS X 10.9 Mavericks

   

Här beskrivs nyheterna i OS X 10.9 Mavericks. Klicka på den vänstra bilden för att få den som en 4-sidog A4 eller den högra för att få den som en tvåsidig A3 (skriv sedan ut och vik den på mitten)

OS X 10.8 Mountain Lion

Här beskrivs nyheterna i OS X 10.8 Mountain Lion.

Mac OS X 10.7 Lion

Om vad Mac OS X 10.7 Lion innebär för förändringar

Konton i Mac OS X

Kort om de olika slags konton som finns i Mac OS X och vad man har dem till.

Externa bildskärmar

Konsten att ansluta en Mac till en extern bildskärm (vanligen projektor) avhandlas här – inklusive vad man gör när det inte fungerar som det skall. Information om olika kontaktdon är med.

Kortkommandon i OS X 10.8

En uppdaterad version av kortkommando-pappret för OS X 10.8.

Kortkommandon Mac OS X 10.7

En uppdaterad version av kortkommando-pappret för Mac OS X 10.7. Apple har gjort en del förändringar i sina kortkommandon – främst med Exposé och dessutom har de lagt till gester på en del saker.

Kortkommandon Mac OS X 10.6

Kortkommandon eller hur-man-undviker-musarm. Kan tyckas en aning nördigt, och är väl det till viss del, men många är både användbara och arbetsbesparade. Som att ⌘⌥c / ⌘⌥v kopierar ut och klistrar in den valda textens stil (typsnitt, färg etc.) eller att ⌘⌥⇧v klistrar in urklippet, fast utan formattering. Eller att ⌘e sätter markerad text att vara det man skall söka efter och att ⌘g sedan söker!

Hantera fönster

Här behandlas olika aspekter av hur man väljer fönster i Mac OS X. Kan låta enkelt och ändå tillbringar många människor rätt mycket tid med att flytta fönster åt sidan för att försöka hitta ett fönster som finns, eller antas finnas, under det man flyttar.