lu.se

Datavetenskap

Lunds Tekniska Högskola

Denna sida på svenska This page in English

Eclipse på egen dator

Använda Eclipse på egen dator

Du kan ladda hem Eclipse och det workspace som behövs för att köra datorlaborationerna till din egen dator (Windows, Mac OS X eller Linux).

Installation

För att installera Eclipse och Java på din egen dator, följ nedanstående instruktioner. Det finns också filmer längre ner på denna sida som visar hur man gör (där pt-workspace ska bytas ut mot edaa20-workspace).

  • Om du inte har Java: Ladda hem och installera Java 11 (OpenJDK). Välj versionen OpenJDK 11 (LTS) med HotSpot. I JDK:n ingår allt som behövs för att köra Javaprogram (JVM, Javatolk) och för att kompilera program.
  • Ladda hem och installera Eclipse från Eclipse nedladdningssida. Välj versionen Eclipse IDE for Java Developers. Det ska bara vara att ladda ner och packa upp och köra.
  • Ladda hem edaa20-workspace.zip. Packa upp filen, lägg katalogen edaa20-workspace där du vill ha den.
  • Starta Eclipse, välj workspace edaa20-workspace. Om man öppnar ett workspace som är skapat i en annan version av Eclipse får man upp en varningsruta. Det brukar inta vara något problem, så tryck på knappen "Continue" för att fortsätta. 

Lösning på två vanliga problem

  • Eclipse hittar inte färdiga klasser från Java:
    • Du kan behöva ställa in rätt kompilator i Eclipse. Läs mer här.
  • Eclipse hittar inte alla färdiga klasser från Java i nyskapade projekt

Eclipse och kurspaketen på en Windows-dator

Eclipse och kurspaketen på en Mac-dator

Eclipse och kurspaketen på en Linux-dator (Ubuntu, Mint)

Börja med att ladda ner Eclipse för Linux, exempelvis från webbläsaren (den andra länken ovan). Nedan utgår vi från att du har en fil som heter eclipse-java-2019-06-R-linux-gtk-x86_64.tar.gz och har hamnat i din Downloads-katalog. Detaljerna kan skilja sig mellan olika versioner.

När Eclipse är nedladdat, kör då följande kommandon i ett terminalfönster. (Rader som inleds med # är kommentarer och behöver alltså inte skrivas in.)

cd tar xzf ~/Downloads/eclipse-java-2019-06-R-linux-gtk-x86_64.tar.gz wget http://cs.lth.se/(kurskod)/ws  &&  unzip ws  &&  rm ws sudo apt install openjdk-11-jdk

I sista steget kan du behöva ange ditt lösenord.

Eclipse är nu installerat i katalogen eclipse i din hemkatalog och kan startas så här:

./eclipse/eclipse

När Eclipse frågar efter ett workspace, ange då pt-workspace som finns i din hemkatalog.

(Prövat på Ubuntu 18.04LTS.)

Sidansvarig: Niklas Fors