lu.se

Datavetenskap

Lunds Tekniska Högskola

Denna sida på svenska This page in English

winmail.dat

2009-04-09

winmail.dat är ett problem som härrör från Microsoft Exchange och som kans ställa till det för resten av världen

Emellanåt får man mail i sin inbox som i stort sett bara består av en konstig bilaga som heter winmail.dat. På senaste tiden har antalet sådana mail ökat och det beror på LU:s nya mailserver som var felkonfigurerad (den är nu rättad), men man kan fortfarande få sådana från andra ställen.

Den ”vardagslösning” jag rekommenderar är att maila tillbaka och be vederbörande skicka igen tills det kommer fram ordentligt.

Den mera ”ordentliga” lösningen är att be den som skickat säga till sin mailleverantör att korrigera sin Exchange-server.

Förklaring:

winmail.dat får man när en Microsoft-mailserver, antingen via Outlook eller webmail till densamma, har packat samman brev plus bilaga i ett mail i RTF-format och skickar det som TNEF (Transport Neutral Encapsulation Format) vilket är ett binärformat som inte är kompatibelt med de standarder som epost på internet använder sig av (http://support.microsoft.com/kb/323483). 

RTF (”Rich Text Format”) är en Microsoft-standard från slutet av 1980-talet (inspirerad av TeX) som är i det närmaste universellt ”förstådd” av datorer. Dessvärre är bilagor i RTF inte det… 

Om mottagaren också kör Microsoft Exchange är det inga problem, då vållar TNEF inget problem. Annars får man det fruktade winmail.dat-problemet.

Packa upp winmail.dat?

• Gratislösning (”TNEF's Enough”): http://www.joshjacob.com/macdev/tnef/