lu.se

Datavetenskap

Lunds Tekniska Högskola

Denna sida på svenska This page in English

Installera Eclipse på din egen dator

Länkar till Java, Eclipse och kursens workspace

Du får gärna göra uppgifterna på din egen dator. Då behöver du 

Observera att dessa instruktioner utgår från att man inte använder Eclipse installer, utan laddar ner Eclipse IDE for Java Developers direkt. Använd instruktionsfilmerna nedan för att se var du ska klicka.

Följande två filmer visar mer i detalj hur man går tillväga på en Windows- respektive Mac-dator. Filmerna nämner tre länkar; det är då de tre länkarna ovan som avses. Den översta länken leder till en sida som inte ser ut exakt som på filmen, men troligtvis kan du ta dig igenom processen med ledning av filmen ändå.

Om du får problem, se först under fliken Felsökning om du kan få någon ledtråd där.

 

Varningsruta när du (i sista steget) ska ladda in ditt workspace

Om Eclipse, när du laddar in ditt workspace, klagar på att workspacet är skapat med en annan version än den Eclipse som du själv kör så är det bara att gå vidare ändå. Detta brukar aldrig generera några problem i praktiken.

Eclipse och kurspaketen på en Windows-dator

Eclipse och kurspaketen på en Mac-dator

Eclipse och kurspaketen på en Linux-dator (Ubuntu, Mint)

Börja med att ladda ner Eclipse för Linux, exempelvis från webbläsaren (den andra länken ovan). Nedan utgår vi från att du har en fil som heter eclipse-java-2019-06-R-linux-gtk-x86_64.tar.gz och har hamnat i din Downloads-katalog. Detaljerna kan skilja sig mellan olika versioner.

När Eclipse är nedladdat, kör då följande kommandon i ett terminalfönster. (Rader som inleds med # är kommentarer och behöver alltså inte skrivas in.)

cdtar xzf ~/Downloads/eclipse-java-2019-06-R-linux-gtk-x86_64.tar.gzwget http://cs.lth.se/(kurskod)/ws  &&  unzip ws  &&  rm wssudo apt install openjdk-11-jdk

I sista steget kan du behöva ange ditt lösenord.

Eclipse är nu installerat i katalogen eclipse i din hemkatalog och kan startas så här:

./eclipse/eclipse

När Eclipse frågar efter ett workspace, ange då pt-workspace som finns i din hemkatalog.

(Prövat på Ubuntu 22.04LTS.)