lu.se

Datavetenskap

Lunds Tekniska Högskola

Denna sida på svenska This page in English

Polisens IT-problem i fokus på mjukvarudag i Lund

2014-10-10

Vad gick snett när polisen tog fram sitt IT-system PUST? Många skattemiljoner gick upp i rök och medförde stora problem för verksamheten. På LUCAS-dagen den 21 oktober ger användbarhetsledaren Sigrun Tallungs en unik inblick inifrån en av många misslyckade IT-upphandlingar.

Under dagen kommer upphandling av dåliga IT-system att diskuteras högt och lågt. På talarlistan står bland andra juridikexperten Henrik Norinder, advokat Lars Arrhed, samt ett 20-tal mjukvaruforskare från Lunds Tekniska Högskola. Totalt finns närmare 50 programpunkter för besökarna att ta del av.

Rapporter om undermåliga IT-system duggar tätt. Hundratals skattemiljoner läggs på att utveckla system som ibland inte ens tas i drift, antingen för att de inte löser sin uppgifter eller av säkerhets- eller arbetsmiljöskäl. Varför är det så svårt att upphandla och utveckla IT-system som fungerar som det är tänkt? Handlar det om regler för offentlig upphandling? Är det grundläggande teknik och utvecklingsprinciper som är otillräckliga? Finns det system som faktiskt gör det som de är tänkta att göra? Upphandlare i offentlig sektor är en av flera målgrupper som kommer att ha ett gediget utbyte av dagen.

– Årets LUCAS-dag tar pulsen på svårigheter med att handla upp programvara. Med öppet sinne diskuterar vi möjliga orsaker och lösningar. Förhoppningsvis kan vi även komma fram till nya forskningsfrågor på området. Vi kommer även att presentera forskning och resultat från programvaruforskningen vid Lunds Tekniska Högskola, säger Per Runeson, arrangör av LUCAS-dagen, tillika professor i programvaruteknik vid LTH.

LUCAS-dagen hålls på MAPCI, Mobile and Pervasive Computing Institute at Lund University, som ligger i LTH:s lokaler på Mobilvägen 10 vid Vattentornet i Lund. Samma dag invigs Mobile Heights Center, där forskningsinstitutet MAPCI finns.

Programmet i korthet:

09.15-11.00 Tema: Varför upphandlar vi dåliga IT-system?

11.00-11.30 Kaffepaus, tid för demo och posters

11.30-12.30 Mjukvaruutveckling vid LTH

12.30-13.30 Lunch med demo och posters

13.30-16.00 Mer än 40 programpunkter: Paneldebatt, presentationer och parallella snabbföreläsningar

16.00-17.00 Invigning av Mobile Heights Center

17.00-19.00 Demo- och posterpresentation fortsätter

 

Läs mer på:

http://lth.se/lucasdagen2014

http://mobileheightscenter.se/

 

För frågor, kontakta Per Runeson, tel: 046-222 93 25, e-post: per.runeson@cs.lth.seAnders Frick