lu.se

Datavetenskap

Lunds Tekniska Högskola

Denna sida på svenska This page in English

Pris för konceptuellt genombrott inom datavetenskapen

2016-08-30

Andreas Björklund, gästforskare vid Institutionen för datavetenskap, har fått det prestigefyllda Nerodepriset av European Association for Theoretical Computer Science.

Thore Husfeldt, professor i datalogi, hyllar Andreas Björklunds bidrag till vetenskapen, eller närmare bestämt den teoretiska datavetenskapen:

- Resultatet är ett konceptuellt genombrott av stor internationell betydelse. Andreas Björklund har utvecklat en ny algoritmisk teknik som kallas för algebraiska fingeravtryck och som används för att lösa svåra grafproblem.

Idag arbetar Thore Husfeldt och Andreas Björklund båda i ett av Vetenskapsrådet finansierat projekt kring svåra algoritmiska problem.

Enligt Husfeldt har forskarkollegan Andreas Björklund i sitt arbete gett svaret på ”ett av de riktigt svåra problem som vi inom den teoretiska datavetenskapen ägnat oss åt i 50 år”, det vill säga lika länge som algoritmteori funnits som akademiskt område.

På frågan hur Andreas Björklund gjorde sin stora upptäckt kring algebraiska fingeravtryck svarar Thore Husfeldt:

- Genom att vara supersmart.

Tiina Meri

 

Fakta / Nerodepriset

Här kan du läsa mer om priset till Andreas Björklund. Priset delades ut den 25 augusti av organisationen EATCS.

I boken People, Problems, and Proofs handlar ett kapitel om Andreas Björklunds resultat. (Andra kapitel berör bland annat Leonardo Da Vinci och Albert Einstein, så sammanhanget är inte att klaga på.)