Hoppa till huvudinnehåll

Exjobbsområden

Inom institutionen för Datavetenskap så kan man göra exjobb inom något av områdena nedan. Om du vill göra ett exjobb hos oss så behöver du fundera på vilket av dessa områden du vill fördjupa dig i. De kurser du gått på vår institution är en bra utgångspunkt.

Läs igenom beskrivningarna av institutionens områden nedan och identifiera den grupp/forskare du tror passar ditt exjobb bäst. Där kan också finnas förslag på institutionsinterna exjobb. Observera att det även går att göra exjobb relaterade till programvara på andra institutioner så som Designvetenskaper (t ex, inom interaktionsdesign), Reglerteknik, EIT, eller Matematik (t ex inom bildigenkänning) - i så fall, vänd dig till dessa institutioner!

Det går bra att ta kontakt med lärare / forskare inom det område du är intresserad av för att diskutera dina tankar och få hjälp med att identifiera en lämplig inriktning på ett exjobb.

Software development environments (SDE)

Exjobb med anknytning till internet of things, networks, programming languages, program analysis, compilers, configuration management, programmers' experience, and usability of programming tools.

Exjobbområden på Software Development and Environments webbplats (på engelska)

Software engineering (SERG)

Exjobb med anknytning till programvaruutvecklingscykeln (t ex, kravhantering eller testning) eller utvecklingsapproacher (t ex, continuous experimentation, agila utvecklingsmetoder).

Exjobbsområden på Software Engineering Research Groups webbplats (på engelska)

Robotik och semantiska system (RSS)

Exjobb med anknytning till robotik och AI.

Exjobbsområden på Robotics and Semantic Systems webbplats (på engelska)

Parallella system (PS)

Exjobb inom datorgrafik, inbyggda system, algoritmer.

Kontaktuppgifter på Embedded Systems Design Laboratorys webbplats (på engelska)

 

Iterera fram exjobbets fokus

Det är vanligt att frågeställningarna behöver diskuteras och riktas om för att uppnå kursmålen för ett exjobb och för att matcha mot något av våra områden. T ex, kan ett exjobb som innehåller implementation av en AI algoritm fokusera på

  • AI tekniken i sig -> Robotik (RSS)
  • hur man kan jobba med en sån implementering som ingenjör (arbetsgång, kravställning, testning av en sån tillämpning) -> Software engineering (SERG)
  • hur man kan jobba med AI på begränsad hårdvara, embedded perspektivet -> Parallella system (PS)
  • utvecklingsmiljöaspekter för AI på embedded target -> Software development environment (SDE)

Beroende på vilket fokus och vilken kompetens ni behöver hos handledaren/examinator, så matchas exjobbet mot en (eller två) forskargrupper där det finns rätt kompetens för handledning och examination av det specifika exjobbet. 

Sidansvarig: elizabeth.bjarnason@cs.lth.se | 2024-05-07